dilluns, 14 d’abril del 2014

Tast de 11/04/2014. Monovarietals de Godello

Comentem a continuació els vins del tast que tinguérem aquest darrer divendres. Fou la sessió #46, i tot i que pel camí n'han quedat 3 encara pendents d'explicar que intentarem recollir abans que passe massa temps, anem amb ella per no endarrerir-la també.
L'organitzador de torn ens tenia preparats uns "Godello" de les terres on aquesta varietat blanca gaudeix de l'hegemonia entre les del seu color: El Bierzo, Valdeorras, Monterrei i Ribeira Sacra. Són zones on la seua existència està documentada des de el S.XII i en el tast es tractà de mostrar el caràcter de la varietat, amb aromes cítrics i frescs, i com el pas per bóta li dona untuositat i li canvia el color verdós original, duent-lo a tonalitats més daurades. -Anem amb ells!
  • Demencia Cachicán Godello 2013. Bodega Demencia. D.O. Bierzo. La primera 'joieta' de la nit fou aquesta raresa en forma de vi 'semi-salvatge' i acabat d'embotellar, del que sols se'n han fet 82 ampolles. De color or vell i aromes lleugerament 'ajerezats', on hi poguérem trobar nispro, pera i poma, evolucionant a cervesa, o més bé, sidra. Sostés en boca i molt franc, tota una expressió del seu terroir.
  • As Sortes 2012. Rafael Palacios. D.O. Valdeorras. Amb 8 mesos de pas per bóta de roure francès, aquest es mostrava de color palla cristal·lí i amb llàgrima ben densa. Domini d'aromes florals, base mineral i notes de pastisseria. Retronassal tropical (maracuià, pinya i plàtan) propi de la varietat. Concentrat, dens i gustós en boca, dolçor aromàtica, ben complementada amb l'acidesa gustativa. Agradable final molt fresc.
  • Lobarzan IS 2011. Castro de Lobarzán. D.O. Monterrei. 6 mesos de criança en fusta. Bell color daurat. Aromes de mel d'acàcia, herba acabada de tallar i tropicals, destacant ací el mango. Pas per boca complementari, equilibrat, gustós, llarg i molt agradós, amb una lleugera amargor final.
  • Lapena 2010. Dominio do Bibei. D.O. Ribeira Sacra. Criat en roure francés durant 9 mesos i en depòsits ovals de formigó durant 11. Color palla ben lluent i aromes de galeta i tabac. Entrada en boca pesada i amb durada mitjana.
  • Go de Godello 2009. Soto del Vicario. D.O. Bierzo. Monovarietal de Godello, ací amb 10% de Doña Blanca, criat 3 mesos en roure francés. Daurat i molt dens. Joc aromàtic varietal, fent-se notar ambdues en funció del moviment, o no, de la copa. Aromes florals de mel i fruitats amb domini del mango i pinya molt madura. També es deixà notar en evolució la mantega fresca, cera d'abelles i els albercocs secs. concentrat en boca, de volum ample i saborós. Llarg amb sensació final d'amargor. El millor de la nit per a quasi tots els participants, tant de manera absoluta com per la seua relació qualitat/preu.
  • Pezas da Portela 2008. Bodegas Valdesil. D.O. Valdeorras. Aquest ja veterà, fermentat i criat 6 mesos en bóta de roure, en el seu sisè any continuava mantenint un color palla cristal·lí encara ben viu i una aromes varietals ben notables. Amb ells també molta sensació de mineralitat i un pas per boca amb acidesa ben compensada.

Pel sopar que es serví després,
hi hagué: sardina marinada, carxofes amb ou caigut i calamar a la planxa d'entrants, reig com a plat principal i brownie de xocolate amb gelat de vainilla de postres. Acompanyant l'àpat es serviren dos 'Godellos' més, ambdós de la Ribeira Sacra: Algueira Escalada 2011 (preferit sobre la resta per algun dels participants) i Lapola 2011, també ben bo (com els 7 precedents).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada