dimecres, 1 de maig del 2013

Projecte d'una Nova Ordenació pel Territori Vitivinícola Valencià (II)

Continuant amb la sèrie encetada al post anterior, avui toca començar a explicar la proposta concreta fent al·lusió a les noves zones proposades Joan C. Martín, però abans anem a clarificar alguns conceptes pel que fa a la manera de classificar els vins segons el reglament europeu 753/2002, i aprofitarem també per conèixer en aquest post la distribució actual.
Vegem-ho de manera més gràfica, a la documentació facilitada per Ferran Gregori, de La Unió de Llauradors i Ramaders.

Repassant algun d'aquests conceptes, podem dir que:

  • Vins de Finca o "Pago" (VP). S'hi inclouen els vins de reconegut prestigi i característiques distintives d'un "paratge" o "lloc rural" determinat. En casos excepcionals, aquesta zona pot distingir-se com "qualificada".
  • Vins amb Denominació d'Origen Qualificada (DOQ). Aquesta categoria està reservada als vins que han aconseguit altes cotes de qualitat durant un dilatat període de temps.
  • Vins amb Denominació d'Origen (DO). Vins de prestigi que procedeixen d'una àrea de producció delimitada i amb una elaboració reglamentada per un Consell Regulador.
  • Vins de Qualitat amb Indicació Geogràfica (IG). Vins elaborats en una regió determinada amb aspiració a convertir-se en DO.
  • Vi de la Terra (VdlT). Vins procedents de regions determinades en les que s'elabora el vi seguint una normativa no tan exigent com la de les DDOO.
  • Vi de Taula. Vins no inclosos en cap altra classificació superior.

Vegem ara on es troben emmarcats ací els vins valencians, segons l'ordenació ara existent.


I ara vegem-ho sobre el mapa:
No cal ser cap expert, per deduir per un mateix que les zones de la D.O. València i D.O. Alacant són un conglomerat ben heterogeni d'una superfície molt repartida i gran, que difícilment pot justificar cap uniformitat en si mateix més enllà del propi fet administratiu. És més, la gran paradoxa és que ambdues estan disgregades per elles mateixes però tenen punts de contacte entre si.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada