dimarts, 10 de maig del 2011

Tast de 6/5/2011. GODERE DI LA VITA

Els italians són uns grans bevedors de vi i consumeixen amb plaer els seus 63 litres /any per habitant en el 2010.
En 1994 varen passar a ser el primer país en vi embotellat del món per davant de França. I és a partir de 1963 quan regulen la seua producció per decret.
A Itàlia trobem 4 qualificacions principals per als vins:
- Denominaziones di origine controllata e garantita (DOCG). En teoria són els vins clàssics italians, subjectes a estrictes i tradicionals métodes de producció i sotmesos a proves de qualitat.
- Denominaziones di origine controllata (DOC). Regulats també encara que esta etiqueta no certifica la qualitat del producte. Existeixen més de 200 denominacions controlades per a 3.822 collites diferents lo qual significa una atomització extrema de la producció vitivinícola italiana.
- Indicacione geogràfica tipica. ( IGT). Un terme introduït per a incloure vins de regions de qualitat que són d'una classe o que utilitzen raïms els quals no estan incloses dintre de les denominacions DOCG i DOC.
- Vino da tavola. Es tracta dels vins més bàsics, tot i que, com en el cas de la qualificació IGT pot indicar que el productor simplement està fora de les regulacions DOGC i DOC. 

Sóm conscients que en una primera aproximació la nostra selecció ha d'anar encaminada a tastar les varietats més significatives d'Itàlia: sangiovese, nebbiolo, barbera, trebbiano... I també sabem que el poeta VIRGILI en les seues "Geòrgiques" ja va deixar escrit que: " voler conéixer totes les varietats de raïm és com voler contar tots els granets d'arena del desert de Líbia o comptar totes les ones de la mar".
Així, doncs, ací teniu una xicoteta crònica del que vam gaudir el passat divendres al bar del coixo.

Montepulciano d'Abruzzo. 100% Montepulciano DOC Un vi sec, jove i afruitat. Bona relació qualitat/preu. No confondre'l amb el Montepulciano de la Toscana. Color rubí amb tonalitats blaves. Perfum eteri i suau. Sabor tallant sense complexitats.

Barbera d'Alba Sovrana. DOC. Del Piemont del celler Batasiolo. 100% raïm barbera. Color roig rubí amb reflexes granats. Fruita madura. Fusta. Cuiro. Aristes i puntes descontrolades. Acidesa elevada. Secant.

Valpolicella Classico. DOC Veneto 70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Molinara. Color cirera. Ribet blavós. En nas golós, fusta i violetes. Fresc i estructurat per a beure sense complicacions. Li falta cos i contundència. Diu poc.

Barolo DOCG Batasiolo. Nebbiolo 100% Del Piemont. La varietat Nebbiolo està asocià a la Nebbia ( boira) de la regió. Son vins que canvien molt en funció de la seua edat. Este té 24 mesos en roure i 12 mesos en botella abans de la seua distribució. La producció malgrat el seu nom, és escassa. El color és roig morat. Teula. Al nas és agradable i intens. En boca, astringent, aspre i excesivament àcid. Segurament necessitarà més bota.

Noà Sicilia. IGT Celler Cusumano. Nero d'Avola 40%, Merlot 30%, Cabernet Sauvignon 30%. Color roig violeta. Aroma de mores, amb tanins minerals i xocolata. Fruites madures. Canella. Sabor persistent, retrogust mineral i tanins nobles. Harmònic. redó i ben estructurat. Densitat mediterrània. És el vi que més ens va agradar de tots per unanimita.

Brunello di Montalcino Da vinci DOCG Des de la Toscana. 100% Sangiovese. Aquesta varietat juntament amb la barbera son les dues més difoses de totes. L'orige de la sangiovese probablement siga etrusc i vol dir Sangue di Giove, sang de jove o de Júpiter. En concret, aquest és un vi varietal de sangioveto grosso o brunello. Envellit 2 anys en els "botti " de roure eslové. En el cas de dur la contraetiqueta Riserva, serien 3 anys. No és el cas. Color roig púrpura. Olor a terra, maduixes, a roses. En boca un poc àcid i un pelet oxidat però afruitat. Li falta equilibri però es beu correctament.

Aquests vins, juntament amb dos vins blancs, un tocai friuliano (100% de Friuli-Venezia-Giulia) i un Prosecco (Bianchetta, Verdiso i Chardonnay) del Veneto, ens acompanyarem 'maridant' el sopar italià de pasta:
Un antipasti, de Bresaola ( cecina de vedella curada)
Pasta fresca Fiochi speck e fontina ( farcida de pera i formatge) amb un sugo fresc al 4 formaggi.
Unes amanides amb glassa balsàmica di Modena.
I de postre un gelato di profiterols Montenero del Piamont.
Café espresso ristretos i limoncino alla grappa de Sicília per a finalitzar i digerir l'àpat.

Tot un soparot !.

6 comentaris:

  1. M'alegre i cel·lebre que per fí un dels altres components del grup de tast s'haja llançat a fer l'entrada del que ha dirigit. Des d'ací felicite públicament a Carles i l'anime a ell per a que continue amb altres aportacions i a la resta de tastadors per a que s'inicien.
    Respecte al tast, no vaig a tornar a comentar cada vi, però si deixar constància de la impressió general que m'aportaren: uns vins molt fàcils de beure, sense complicacions però també carents d'aqueixos aspectes de més relleu que els fan interessants. Llevat del sicilià NOA, -un magnífic vi per cert- la resta varen passar sense pena ni glòria i en general podriem destacar d'ells possitivament la mineralitat i de manera negativa la feble estructura tànnica.
    Una prova de la primera afirmació és que juntament amb els sis del tast, 'caigueren' les dues de blanc esmentades al post amb l'antipasti, un Nebbiolo de Batasiolo amb 'la pasti' i un Chianti clàssic de Castello Banfi amb 'el postri'. Una vertadera nit d'excessos, de vegades passa... -que li anem a fer?-

    ResponElimina
  2. HI HAVIA ADEMÉS:

    PA PAGÉS MORENO
    PANADES DE XAI I DE PEIX.
    COCARROIS SE SEBA I DE FLORICOL( CAN SEGURA MURO)

    LLONGUETS
    COCARROIS DE PASTA DOLÇA I DE PASTA SALADA( FORN DE CAMPOS DE MARRATXÍ)

    ENSAIMADA REINA( XOCOLATE BLANC, XOCOLATE NEGRE I ANOUS) ( CAN REI, MURO)

    LLET D'ATMETLLA
    HERBES SEQUES I DOLÇES
    PALO

    REBENTAT D'AMAZONAS.

    I NO SÉ SI EM DEIXE ALGO MÉS.

    PD: JA SÉ QUE NO QUEDA MOLT ITALIÀ PERÒ TAMBÉ HO DEGUSTAREM.

    ResponElimina
  3. QUÈ HA PASSAT AMB ELS COMENTARIS?????

    ResponElimina
  4. Avuí a Facebook ja he vist que algú es queixava perquè blogger li havia fotut algunes entrades, i ara ens ha tocat a nosaltres. C'est la vie!

    ResponElimina
  5. http://www.muycomputerpro.com/2011/05/15/blogger-google-restablecido/

    ResponElimina
  6. Ja han ens han tornat els comentaris!

    ResponElimina