dimecres, 18 de maig del 2011

Bocuse d'Or (I)

Fa unes poques setmanes, el pegolí Evarist Miralles Salvà s’alçava amb el triomf del “XIII Campeonato Español de Cocineros”, fet que li obri les portes a poder optar al Bocuse d’Or que s’atorgarà a principis de 2013. El gran interés despertat pel post on comentàvem la notícia ens ha fet dedicar-li'n alguns altres; per una banda tractarem  d’explicar de la manera més senzilla possible que és el Bocuse d’Or i per una altra oferirem material exclussiu del campionat ja guanyat, que el propi Evarist ens ha promès.
Per parlar del Bocuse d’Or, abans hem de parlar de la persona que li dóna nom, de Paul Bocuse, un xef francès naixcut a 1926 i considerat un dels grans renovadors de cuina del segle XX que regenta a més a més del seu luxós restaurant, l'Auberge Du Pont de Collonges (amb 3 estrels Michelín des de 1963), una cadena de braseries. Els seu plat més famos pot ser siga la "Sopa de trufes Valéry Giscard d'Estaign", dedicada al president francès d’aleshores i creat al 1975 per servir-lo a l’acte de nomenament del propi Bocuse com a “Cavaller de la Legió d'Honor". Té una producció bibliogràfica passa de la desena de volums, traduïts a distints idiomes i en 1987 La prestigiosa guia francesa Gault–Millau el va anomenar “Cuiner del Segle”. En definitiva , amb tots aquests mèrits, entre altres reconeixements, fan que aquest senyor siga tota una institució en el país veí i gastronòmicament a arreu del món, el primer cuiner convertit en fenomen mediàtic.
La història del Bocuse d’Or comença a 1987, al Sirham (Saló Internacional de la restauració de l'Hôtellerie et de l'alimentation). Per a aquest certamen bianual, el propi Paul Bocuse com a president d'honor de l'exposició, va concebre la idea d'un concurs culinari amb la preparació de tots els plats en viu, davant de l’audiència, on es pogués veure en directe el treball realitzat pels participants, com a diferència amb altres concursos ja existents. Des d’aleshores el concurs ha anat guanyant prestigi, considerant-se en l’actualitat com el campionat mundial no oficial de xefs.
Vins anys després del seu inici, la seva repercussió era tanta i la demanda de participació tan alta que es van haver d'afegir eliminatòries continentals per tal que pogueren acudir xefs de tot el món. Un total de 24 països participen en la gran final que es celebra a Lyon a finals de cada gener d’any imparell fruït de les eliminatòries que es fan en l’any parell anterior en diversos indrets:
- Bocuse d'Or Europa: 12 països
- Bocuse d'Or d'Àsia: 4 països
- Copa Azteca: 3 països d’Amèrica llatina
- Participacions individuals: 3 països
- Comodins: 2 països
A cada país hi ha un organisme que es l’encarregat d’organitzar el concurs que dóna accés al concurs continental. En el cas espanyol és el concurs que acaba de guanyar Evarist Miralles, organitzat pel Grupo Gourmets, editor de la coneguda guia gastronòmica i organitzador del Saló Gourmets, i l’associació de joves restauradors.
Els equips estan formats per dos cuiners (xef i assistent) i disposen de 5 hores i 35 minuts per preparar dues detallades presentacions amb els productes escollits i facilitats per l’organització, un plat de carn i un plat de peix. Les cabines de cuina, totalment equipades, s'alineen unes al costat de les altres, davant d'una àrea pel jurat, la premsa i el públic (aproximadament un miler).
El jurat està integrat per 24 reconeguts xefs que fan les seves avaluacions basades en el nivell de perfecció de la presentació en termes d'habilitats tècniques, la sofisticació de cuina, la creativitat i bellesa visual. La qualitat dels plats determina fins 40 punts i la presentació 20 punts. En cas d'empat, altres 20 punts s'atorguen en base a factors com ara l'organització, treball en equip, la neteja i la falta de residus.
El xef amb la puntuació més alta guanya el trofeu Bocuse d'Or, una efígie d'or de Paul Bocuse vestit de xef i 20.000 €, el segon trofeu d’argent i 15.000 € i el tercer trofeu de bronze i 10.000 €. Hi ha premis addicionals que s'atorguen al millor peix, a la millor carn o als plats amb més identitat.
Acabem, per ara, amb un quadre extret del web oficial del concurs on apareixen ordenats per anys tots els guanyadors amb el país a que han representat. En una entrada pròxima parlarem d'algunes controversies i curiositats generades pel concurs en els seus anys d'existència.

ANY
Bocuse d'Or
PLATA BOCUSE
BRONZE BOCUSE

1987
FRANÇA
Jacky Freó
BÈLGICA
Michel Addons
ALEMANYA
Hans Hass

1989
LUXEMBURG
Léa Linster
BÈLGICA
Pierre Paulus (†)
SINGAPUR
William WAI

1991
FRANÇA

Michel Roth
NORUEGA

Lars Erik Underthun
BÈLGICA

Gert Jan RAVEN

1993
NORUEGA

Bent Stiansen
DINAMARCA

Jens Peter Kolbeck
BÈLGICA

Guy Van Cauteren

1995
FRANÇA

Régis Marcon
SUÈCIA

Melk ANDERSSON
ALEMANYA

Patrick Jaroslaw

1997
SUÈCIA

Matthias Dahlgren
BÈLGICA

Roland Debuyst
NORUEGA

Ivar senar SOLVOLD

1999
NORUEGA

Terje Ness
FRANÇA

Yannick Allen
BÈLGICA

Ferdy DEBECKER

2001
FRANÇA

François Adamski
SUÈCIA

Henrik Norstrom
ISLÀNDIA

Hákon Már Örvarsson

2003
NORUEGA

Charles Tjessem
FRANÇA

Frank PUTELAT
ALEMANYA

Claus Weitbrecht

2005
FRANÇA

Sergio VIEIRA
NORUEGA

Tom Gausdal Víctor
DINAMARCA

Rasmus Kofoed

2007
FRANÇA

Fabrice Desvignes
DINAMARCA

Rasmus Kofoed
SUÏSSA

Frank Giovannini

2009
NORUEGA

Geir Skeie
SUÈCIA

Jonas Lundgren
FRANÇA

Philippe Mille




 2011
DINAMARCA

Rasmus Kofoed
SUÈCIA

Tommy Myllymäki
NORUEGA

Gunnar HVARNES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada