dilluns, 9 d’agost del 2010

Temps d’estiu,… temps de TOMAQUES


Diumenge de matí assistíem a un event interessantíssim a Jesús Pobre, la primera “Trobada de la tomaca autòctona”. L’acte més enllà de tractar de retrobar i ressaltar els valors gastronòmics de la tomaca anomenada “del terreny”, cosa que a hores d’ara resulta inqüestionable, tractava de donar a coneixer els grans avantatges que per a tothom, en general, i pel llaurador o aficionat a l’horticultura estacional, en particular, suposa renunciar al conreu dels híbrids de laboratori, patentats, fabricats i comercialitzats per empreses multinacionals, en benefici de la llavor pròpia d'anys anteriors, estimulant el seu ús i difusió amb el intercanvi amb altres persones. Aquesta acció beneficia de manera significativa la diversitat biològica i evita contribuir a que continue desapareixent el saborós fruït obtés i perfeccionat per la saviesa de les generacions passades.
La dinàmica de vida actual fa que vulguem TOTS els productes, durant TOTS els períodes de l’any, ignorant la seva estacionalitat natural. El de la tomaca és un clar exemple d’aqueixos conreus intensius que fan que pugam consumir-la durant tot l’any, encara que renegant al mateix temps de l'absència de sabor. Però poc a poc el sentit del gust s'hi va malacostumant. Ara és estiu i podem gaudir de la tomaca feta prop de casa nostra.
La mostra, celebrada baix el magnífic riu-rau del Senyor de Benissadeví, va acollir 59 mostres de diferent origen, varietat i productor. Entre les presentades es van atorgar 3 premis a varietats no híbrides, ni foranies: tomaca de taula Castellana, tomaca de Gata i tomaca de penjar.

També va tenir lloc un esmorzar popular amb "La Reina de l'estiu" com a protagonista i una interessant xerrada per part de les associacions organitzadores i de l’entitat “Llavors d’ací”.
L’exitosa primera convocatòria, de ben segur que garantirà la seva continuïtat, però mentre arriba, tenim un estiu per continuar gaudint de les tomaques "del terreny" i un any de tasca per davant: els productors per guardar la llavor, fer bons planters i productes i els consumidors per apreciar-los i demanar-los a tot arreu on anem a comprar. La qüestió que plantegem des d’ací és,… qui posarà en contacte a ambdues parts?


Lectura recomanada:
Com i per qué obtindre les teues pròpies llavors.
Josep Roselló, Juan J. Soriano.
Edicamp.
Webs recomanats:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada